Hidroxiapatita de calciu în tratamentul ridurilor adânci

Ridurile și pliurile faciale

Indicat pentru implantarea subdermală în corectarea ridurilor și pliurilor faciale moderate până la severe (de exemplu, pliurile nazolabiale). Cantitatea injectată variază în funcție de locație și de amploarea refacerii/augmentării dorite.

Pierderea grăsimii faciale

Indicat pentru refacerea și/sau corectarea semnelor de pierdere a grăsimii faciale (lipoatrofie) la persoanele cu HIV. Cantitatea injectată variază în funcție de locație și de amploarea refacerii/augmentării dorite.

Zona mâinilor

Hidroxiapatita de calciu este indicata pentru zona mâinilor pentru a corecta pierderea de volum în partea dorsală a mâinilor. Injectați folosind boluri mici, 0,2-0,5 ml/bolus; să nu depășească 0,5 ml/bolus .

Efecte adverse

>10% Edem (69,2%)

Eritem (66,7%)

Echimoza (63,2%)

Durere, amorțeală, neregularitate de contur, sensibilitate, iritație (29,9%)

Durere (28,2%)

Prurit (18%)

Zona mâinilor:

Umflare (20,4%)

Vânătăi (18,6%)

Altele (piele uscată, hipersensibilitate) (11%) 1-10%

Roșeață (8%)

Durere (6,2%)

Nodul, umflături/bulgări (6,2%)

Mâncărime (3,5%)

Dificultate în efectuarea activităților (1,8%)

<1% Nodul (0,9%)

Contraindicații

Alergii severe care se manifestă prin antecedente de anafilaxie sau antecedente sau prezență de multiple alergii severe. Hiposensibilitate cunoscută la oricare dintre componente. Tulburări de coagulare.

Avertismente

Amânați tratamentul dacă aveți o inflamație sau infecție activă a pielii în sau în apropierea zonei de tratament.

Reacții la injectare observate (de exemplu, vânătăi, roșeață, umflare).

Evitați injectarea în vasele de sânge; poate provoca ocluzie și poate duce la infarct sau embolie.

Nu supracorectați (supra-umpleți) o deficiență de contur; depresia ar trebui să se amelioreze treptat în câteva săptămâni.

Siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite pentru utilizare în zona buzelor (raportări de noduli asociați atunci când injectați în buze).

Particulele de hidroxilapatită de calciu sunt radioopace și sunt clar vizibile pe tomografii și pot fi vizibile în radiografiile standard, simple.

Pacienții tratați cu anticoagulante sau antiagregante plachetare pot prezenta vânătăi sau sângerări crescute la locul injectării.

Instruiți pacientul să minimizeze expunerea zonei tratate la soare sau căldură extinsă timp de aproximativ 24 de ore după tratament sau până când orice umflătură și roșeață inițială s-au rezolvat.

Nu s-au efectuat studii pentru utilizare în zona periorbitală, în timpul sarcinii sau alăptării, la pacienții susceptibili la formarea de cheloizi și cicatrici hipertrofice.

Embolizare

Leziuni rare, dar grave, pot apărea ca urmare a injectării neintenționate a unui material de umplere a țesuturilor moi în vasele de sânge de pe față. Poate duce la limitarea aprovizionării cu sânge a țesuturilor și poate duce la embolizare, care ar putea cauza tulburări de vedere, orbire, accident vascular cerebral și deteriorarea și/sau necroza pielii și a structurilor faciale subiacente.

O atenție deosebită trebuie acordată pentru a evita injectarea în vene sau tendoane ale mâinii; injectarea în tendoane poate slăbi tendoanele și poate provoca ruptura tendonului.

Poate provoca noduli, umflături sau noduli în dorsul mâinii.

Injectarea la pacienții cu pierdere foarte severă de țesut adipos cu vizibilitate marcată a venelor și tendoanelor nu a fost studiată.